Răzvan Micorici, tânărul din Oradea care spune povestea oraşului în ilustraţii animate

acum 6 min

 

În vârstă de 24 ani, Răzvan Micorici este un tânăr orădean îndrăgostit de oraşul său, pe care îl promovează printr-un mod inedit.

Absolvent al Liceului Teoretic Aurel Lazăr şi al Facultăţii de Teatru și Film – Secția montaj din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Răzvan spune poveştile oraşului în ilustraţii animate. „Contează să ai o poveste în care crezi și care să aibă acel ceva al tău care să te facă să te identifici cu ea”, explică Răzvan.

Cum te-ai gândit să alegi animațiile?

Pasiunea pentru animație am dezvoltat-o în liceu. Atunci am început să fac tutoriale și exerciții, ca să învăţ cum se face o animație, dar fără să mă gândesc că aș putea face o carieră din asta. Ulterior, în facultate, am experimentat diverse arii din acest domeniu, am ajuns să descopăr ce îmi place și mai ales ce îmi doresc să fac pe viitor. Așa am ajuns la animație și producție video. Îmi place animația, ca mediu, pentru că oferă posibilități nelimitate din punct de vedere creativ. Pe lângă asta, există o satisfacție imensă când vezi că, după o zi bună de lucru, creezi mișcare și implicit viață.

Ce creații ai realizat până acum?

Ca lucrare de licență am produs și regizat un scurt-metraj de animație 2D care în momentul de față se află în circuitul festivalier. A fost selecționat și proiectat deja în câteva festivaluri de film precum Animateka International Animated Film Festival (Slovenia, 2019), Piccolo Festival Animazione (Italia, 2019), Anim’est International Animation Film Festival (București, 2019), Filmul de Piatră Film Festival, (2019) sau CineMAiubit International Student Film Festival (București, 2018). De asemenea, filmul poate fi închiriat pentru vizionare pe platforma Cinesquare.net.

Răzvan e masterand în „Film Documentar” și consideră că în acest proces de creație cea mai importantă e povestea. „Adică nu contează cât de bine animezi sau filmezi, ci contează să ai o poveste în care crezi și care să aibă acel ceva al tău care să te facă să te identifici cu ea.” Creațiile lui le poți găsi şi pe instagram www.instagram.com/razvanmicorici sau vimeo https://vimeo.com/motionfactoryro.

Lucrezi?

Pe lângă studiile de masterat, lucrez în prezent ca motion designer (animator 2D) pentru compania SMARTWARE din Oradea și sunt videograf freelancer. De-a lungul ultimilor ani am filmat pentru diverse evenimente culturale și festivaluri precum TIFF Oradea, Festivalul Internațional de Teatru Oradea, Open Studio Act sau Ziua Internațională Art Nouveau. Pe lângă asta, lucrez la un documentar animat care va reprezenta lucrarea mea de disertație dar și la câteva proiecte video.

În ce programe se fac aceste animații?

Eu folosesc mai multe softuri din suita Adobe Creative Cloud. Premiere Pro pentru montaj, After Effects pentru animație și Illustrator pentru ilustrații și partea grafică. Am ajuns în timp la aceste programe pentru că funcționează foarte bine împreună și sunt destinate profesioniștilor. E puțin mai greu până înveți toate șmecheriile fiecărui program, dar odată ce ai înțeles cum funcționează, poți să fii sigur că lucrezi cu un soft puternic care îți permite să faci orice.

Am văzut că faci animaţii și ca să promovezi Oradea. Cum ți-a venit ideea?

Ideea a venit de la dorința de a îmbina animația cu frumusețea arhitecturală pe care Oradea o are. Pe cum descopeream acele clădiri, voiam să pot să le arăt mai departe prin proiectul acesta. Poți să găsești mai multe informații despre proiect aici https://www.behance.net/gallery/72719417/oradeailustrata. De asemenea, poți găsi ilustrațiile lui și pe https://www.facebook.com/MotionFactoryRo/.

 

Unde te vezi peste 10 ani?

Grea întrebare.  Momentan încerc să mă dezvolt cât mai mult pe plan profesional și personal, să învăț să comunic mai bine prin imagini și, dacă pot, să ajut orașul să crească pe plan cultural. Cam astea ar fi planurile de moment.

Ce hobby-uri ai pe lângă animație?

Îmi place să fac fotografii pe film. Am un aparat foto rusesc din anii 80 care încă funcționează și îl duc cu mine ori de câte ori pot ca să surprind anumite momente care mi se par interesante. Pa lângă asta încerc să citesc, mult, despre toate, despre productivitate dar şi despre cum să îmi organizez mai bine timpul și viața.

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Anterior

Secretul meşterului Florin Cramariuc. Cu ce tratează lemnul pentru a-i da culoare

avion, tarom, generic
Urmator

George Simion: Cine din statul român și Comisia Europeană a agreat vânzarea pe bucăți a TAROM ?

Ultimele articole din Oameni faini