Florin Cramariuc este o prezenţă constantă la Târgul Meşterilor Populari din Oradea. Vine tocmai din Suceava şi păstrează cu sfinţenie arta străveche a prelucării lemnului.
Președintele Asociației Meșterilor Populari din Bucovina, Cramariuc lucrează în lemn de peste 40 ani şi este unul dintre cei mai căutaţi meşteri populari, fiind vestit pentru lingurile sale și lăzile de zestre încrustate cu horjul și ornamentate cu motive zoomorfe
Secretul lui? De la obiecte mici din lemn, până la mobilier, lăzi de zestre, scaune, mese, blidare, toate sunt ecologice, fiind tratate exclusiv cu ceară de albine și fum.
A învățat meșteșugul de la bunicul său, iar în timpul şcolii a participat la numeroase concursuri pe meserii la care a obţinut numeroase diplome şi premii.
Într-un interviu acordat site-ului acasalaromani.ro, meşterul a dezvăluit că sculptează în lemn de când avea 3 ani, învăţând meşteşugul de la bunicul său. Ce obiect i-a ieşit pentru prima dată în mână? „Prima dată, am bătut niște cuie pe pragul casei bunicului. Și în ziua de azi sunt acolo”, a povestit Cramariuc.
Copiii îi calcă pe urme şi chiar l-au întrecut, a mai spus meşterul. „Copiii mei predau chiar cursuri prin diferite proiecte. Știu să facă asta, am avut ucenici chiar și preoți care și astăzi lucrează în lemn, au învățat de la mine”, a mai explicat el. (foto: acasalaromani.ro)