Gâsca de zăpadă, observată pentru prima dată în România

acum 2 min

Biologii Societății Ornitologice Române au realizat prima observație documentată cu fotografii a unui exemplar de gâscă de zăpadă în România. Această pasăre este specifică Americii de Nord și, până acum, specia a mai fost semnalată în vestul Europei doar ca apariție accidentală.

Biologii SOR Dorin Damoc și Dani Drăgan au reușit să observe și să documenteze cu fotografii un exemplar de gâscă de zăpadă (Anser caerulescens) în România la o acțiune de monitorizare de gâște sălbatice din Insula Mare a Brăilei în cadrul proiectului „Conservarea gâștei cu gât roșu pe toată ruta globală de migrație”, finanțat prin programul LIFE al Comisiei Europene, se arată într-un comunicat de presă al SOR remis GreatNews.

Noi aveam de monitorizat sectorul din Insula Mare a Brăilei și căutam stolurile de gâște pentru a număra exemplarele de gâscă cu gât roșu (Branta ruficollis). Era normal să ne sară în ochi gâsca de zăpadă, care este albă și era extrem de vizibilă într-un stol care se hrănea pe câmp. Erau acolo și gârlițe mari și gâște cu gât roșu, dar am văzut exemplarul alb și inițial am crezut că este vorba despre o altă specie, dar un exemplar leucistic (leucismul este o caracteristică ereditară care constă în absența pigmentului din firele de păr, concomitent cu prezența acestuia în ochi și în unele mucoase – n.r.). Am urmărit prin lunetă pasărea și am comparat caracterele de determinare cu cele din determinatorul de păsări. Era clar că avem de-a face cu primul exemplar de gâscă de zăpadă care a ajuns în România a povestit Dorin Damoc.

Imediat după ce au văzut gâsca de zăpadă, biologii SOR și-au anunțat colegii. Primul care a ajuns acolo a fost Emil Todorov, managerul proiectului de monitorizare a gâștelor pentru SOR. Observația a fost confirmată și de el.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Anterior

Sute de mii de păsări migratoare au fost salvate de judecători din bătaia puştii

Urmator

România, în top 5 al destinaţiilor turistice pentru 2020

Ultimele articole din Din lumea largă